Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
   
Kaarten van Blaeu! Een luxe-item in de 16e eeuw In de 16e eeuw waren de mensen niet anders dan nu. Laten zien dat je rijkdom had vergaard was een ware sport. Waar de mensen nu een dure auto, groot huis of die luxe-vakantie in Saint-Tropez laten zien op facebook, moesten de rijkaards het in de 16e eeuw met andere middelen doen.

Eén van deze middelen was het 'showen' van een prachtige, met bladgoud ingelegde, hand-geschilderde atlas. Dit stond natuurlijk niet in een boekenkast, nee, deze had zijn eigen, op maat gemaakte, mahonie-houten kastje. De atlas van Blaeu kon op bestelling gemaakt worden en het duurde enkele maanden voor hij met veel bombarie thuis werd afgeleverd. Nu konden familie, vrienden en kennissen worden uitgenodigd!

Bij een bezoek van hun werd steevast het kastje bezocht en de gasten vergaapten zichzelf aan de prachtig ingekleurde prenten van verre landen van over de hele wereld. De meeste mensen hadden in die tijd geen enkele kennis van geografie. Velen waren nog nooit verder gereisd dan hun eigen dorp of stad. In de atlas van Blaeu konden de gasten even een kijkje nemen in andere delen van de wereld. Dat de prenten niet helemaal juist en up-to-date gemaakt waren, maakte niets uit. 

De prenten waren voorzien van veel details, mooie kleuren, vaak waren het niet minder dan prachtige kunstwerken. Ze gaven de bewonderaars een prikkeling voor hun fantasie, want menige prenten waren voorzien van bijzondere details, ontsproten aan de fantasie van de maker. Op zee leken enorme monsters rond te waren die de schrik waren voor menig kapitein. Walvissen, inktvissen en andere 'monsters' waren in die tijd zo groot als een berg en lieten niets heel van een koopvaardijschip.

Mensen uit die tijd moesten hun fantasie voeren zonder televisie, tablet of bioscoop. Deze kleine details maakten de atlassen bijzonder aantrekkelijk en mensen smulden er van. Na afloop kon de eigenaar van een Atlas van Blaeu tevreden zijn. Zijn gasten gingen zeer geamuseerd naar huis en zijn naam zou de dagen daarna nog menig maal worden geciteerd. Wat zal hij genoten hebben van zijn peperdure aankoop en de atlas zou nog vaak uit het kastje gehaald worden.
  Edwin Kraan     26-03-2018 22:53     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.